Správný rozměr jídelního stolu i jeho umístění
Srdcem každé jídelny je stůl. Při vhodném umístění stolu budeme u něj rádi trávit delší čas s rodinou a přáteli. Mělo by to být světlé místo, blízko kuchyně, ale zároveň v klidové zóně, bez rušivého pohybu kolem stolu. Tip: realizujeme i konferenční stoly na míru.
Není praktické umístit stůl daleko od kuchyňské linky, nevhodné je také umístění ve frekventovaném průchodu, příliš blízko vchodu do místnosti a v tmavém koutě bez oken. U takto umístěného stolu nebudeme mít pohodu a klid na jídlo, čas strávený při stolování si nebudeme užívat.
Správný rozměr jídelního stolu
Potřebný prostor pro jednu osobu u domácího jídelního stolu je minimálně 60cm (v restauracích je nutné počítat s formálními vztahy, což si vyžaduje zachovat větší rozestup). Ale i při stolování rodiny je ideální komfortnější rozestup 70cm. Podle počtu potřebných židlí zvolíme délku a šířku stolu. Pokud například plánujeme umístit židle i z kratších stran stolu, je potřeba adekvátně přidat na délce stolu, aby šly židle zasunout pohodlně pod stůl.
Pokud máme omezený prostor pro jídelní stůl, zvolíme radši rozumný kompromis, a to stůl rozkládací. Je však potřeba počítat s tím, že pojezdy, větší spotřeba materiálu a delší časová náročnost na výrobu se promítá do ceny rozkládacího stolu.
Šířka stolu je závislá nejen na dispozici místnosti, ale také na zvyklostech stolování rodiny. Tradiční tabule s polévkovou mísou, kompotovými miskami, sklenicemi a karafou na nápoje je vždy prostorově náročnější a vyžaduje si širší stůl. V případě svátečního stolování je potřeba myslet i na nezbytnou dekoraci, jako je váza nebo svícen. Šířka stolu by neměla být v tomto případě menší než 90cm.
Při usedání vysuneme židli od stolu přibližně o 75cm. V případě, že za židlí je nábytek nebo zeď, počítáme s prostorem až 100cm. Pokud je stůl umístěn u kuchyňské linky, necháme na průchod 120cm. Dveře by měly být vzdáleny od stolu cca 150cm.